nieuwsLees onze laatste vereniging nieuwtjes

Daarom is EHBO belangrijk

EHBO, ja waarom is EHBO belangrijk en noodzakelijk

Ieder mens denkt dat hem of haar niets kan overkomen of denkt daar niet over na en dat is goed tot een bepaalde hoogte, anders zou je niet meer normaal kunnen functioneren. Ook is de kans klein nadat je een ongeluk heb zien gebeuren of zelf heb meegemaakt dat je bijvoorbeeld niet meer in je auto zal stappen, gelukkig doen de meesten van ons dat wel, het leven gaat door.

Als er angst in is geslopen dat je wel iets kan overkomen dan is dit een brug te ver en wordt je te voorzichtig met als gevolg dat je niet goed in je vel komt te zitten. Denk bijvoorbeeld aan mensen die een lijden aan hypochondrie die zijn altijd angstig dat zij wat mankeren en/of een ernstige ziekte hebben en dat zij daar aan dood gaan. Deze mensen zitten met grote regelmaat bij de huisarts.

Natuurlijk kan er altijd iets gebeuren dat hoort bij het leven, denk maar aan kinderen die vallen en huilend naar hun moeder lopen zij zoeken aandacht en troost, ouderen die vallen en kwetsbaar zijn, kijken om zich heen met een blik van “help mij nou” of raken in paniek. Dan is er altijd wel een helpende in de buurt die de heer of mevrouw overeind helpt en dan blijkt het mee te vallen op een paar schrammen en blauwe plekken na.

Maar dan gebeurt er iets ergs en moet er echt eerste hulp verleend worden, ik denk daarbij aan een flinke wond, een gebroken been, gat in je hoofd, vergiftiging en in het ergste geval een vibrerend hart. Wat ben je dan achteraf blij dat er eerste hulp door een EHBO-er geboden kon worden die ook een AED kon bedienen.

Veel mensen op straat, familie en bekenden in de buurt of ouders met kinderen zullen je altijd dankbaar zijn voor jouw eerste interventie en zelf heb je ook een goed gevoel dat je iemand heb kunnen helpen.

Deze EHBO vrijwilligers zetten zich belangeloos in met als doel andere mensen helpen daar waar het kan en moet en zullen het uiterste doen wat in hun vermogen ligt om bijstand te verlenen in de eerste belangrijke minuten die zo belangrijk en essentieel zijn vanwege verdere vervolgschade en worden daarop getraind, jaar in jaar uit.

Jammer is het in de hedendaagse ontwikkelingen dat er steeds minder aanmeldingen komen voor de EHBO opleidingen mede door de introductie van de BHV-er die eens in de drie jaar 2 uurtjes levenreddende handelingen gedoceerd krijgt en dit doen en dat weet ik zeker met de beste bedoeling. Maar het is te weinig, te mager en de leerstof ben je ook gauw kwijt, vandaar een goede opleiding en herhaal lessen die de EHBO wel geeft. Ook de internet opleidingen zijn theoretisch wel in orde, maar oefenen is er niet bij of onvoldoende.

Mensen hebben een grote leefdruk en concentreren zich op zichzelf en daardoor is er weinig ruimte om je in te zetten voor anderen en o.a. dit gegeven zorgt er voor dat de EHBO langzaam maar zeker in ledenaantallen wegzakt wat al tot de nodige opheffingen van verenigingen heeft geleidt. Ook de gedachte en mentaliteit van dat doen anderen maar hoor, is vaak te beluisteren. Een kwalijke ontwikkeling.

Ik zou graag willen dat de politiek dit weer eens een plaats in het debat geeft of sterker landelijk weer op de kaart zet, dit verdiend de EHBO en zijn of haar vrijwilligers. Als dit niet gebeurt zie ik het somber in, terwijl ik toch een positief verhaal probeert neer te zetten. Er zal je toch maar iets overkomen en stel er is niet direct eerste hulp bij jou of je naasten dan weet ik zeker dat als je verder in de tijd ben en het overleefd heb je misschien afvraagt: waar is toch die oude vertrouwde EHBO-er gebleven.

Ik vraag de mensen heb toch weer eens aandacht voor elkaar op allerlei terreinen en sluit de EHBO weer in je armen en draag het een warm hart toe. De meeste verenigingen zijn modern en houden de ontwikkelingen en vernieuwingen van de lesstof bij. De meeste zorgverzekeraars zien dit ook en vergoeden de opleiding en/of de herhalingslessen en dat is zeker positief te noemen. Onze vereniging is uniek te noemen, met een goede zeer bevlogen arts, lotus vrijwilligers, kaderinstructeurs, verbandmeester en AED opleiders en niet te vergeten mede bestuursleden die altijd bezig zijn om de vereniging draaiende te houden met steeds minder inkomsten. Ook de gemotiveerde EHBO leden wil ik niet vergeten te bedanken voor hun trouw aan de vereniging, want daar doen wij het voor.

Ik sluit af met de vraag breng de EHBO eens onder de aandacht van familie, vrienden en kennissen, iedereen wordt er alleen maar beter van.

Jan Stam