Eerste Hulpverlener (volledige opleiding)

Opleiding EHBO (Eerste Hulp)


De cursus ‘Eerste Hulp Bij Ongelukken’ biedt cursisten een groot aantal handvatten om te kunnen handelen bij huis-, tuin- en keukenongelukken en bij het herkennen van bepaalde, veel voorkomende ziektebeelden.

Tijdens de cursus wordt geleerd om snel en adequaat te handelen op het moment dat mensen in (levens)gevaar zijn. Met de cursus wordt u opgeleid tot een erkend ‘verlengstuk’ van de professionele hulpverlening, zoals de ambulancedienst.Wat zit er in de EHBO opleiding?


De opleiding bij EHBO Capelle bevat de volledige lesstof voor de Eerste Hulpverlener. Dat is niet alleen de levensreddende handelingen zoals:
 • Reanimatie met AED
 • Ernstige bloedingen

Maar ook de 'kleine' letsels die u in de praktijk veel vaker tegenkomt, zoals:
 • Brandwonden
 • Insectenbeten
 • Onderkoeling
 • Verslikking
 • Bewustzijnsstoornissen (zoals bewusteloosheid en epilepsie)
 • Hoofdletsels
 • Snij- en schaafwonden en bloedneuzen
 • Botbreuken
 • Verbandleer

Daarmee bent u goed voorbereid op alle onverwachte ongelukken!


Gratis EHBO diploma?!?


Deze opleiding kost 275 euro.
Maar, heeft u een aanvullende zorgverzekering? Dan kunt u vaak het volledige bedrag declareren!
Heeft u een minimum inkomen? Dan is het mogelijk dat u de opleidinskosten vergoed kunt krijgen vanuit de gemeente, of een subsidieregeling.
Heeft u een goede werkgever? Dan is er waarschijnlijk een scholingsbudget. Als u EHBO kunt toepassen, is dat immers goed voor het hele bedrijf!
Bent u mantelzorger? Ook dan krijgt u mogelijk subsidie voor een EHBO opleiding.
Bent u vrijwilliger? Informeer eens naar de mogelijkheden voor kennisverbreding in uw vereniging of stichting. Cursussen kunnen dan vergoed worden.


Waar en wanneer?


Ieder jaar, aan het begin an het jaar, starten we met een nieuwe EHBO opleiding.
In 2023 zal dat zijn in februari.
De opleiding duurt 12 avonden. Het is altijd op dinsdagavond van 19:30 tot 22:00
U krijgt een diploma bij volledige afronding van iedere les (verplicht), en het examen.
Lessen zijn theorie en praktijk. Trek kleding aan die gemakkelijk zit.
Onze trainingsruimte is aan de Bermweg 97, Capelle a/d IJssel. In het clubgebouw van volkstuinvereniging Nut&Genoegen.


LOTUS


EHBO Vereniging Capelle werkt samen met Lotuskring De IJssel.
Een LOTUS (Landelijke Opleiding Ter Uitbeelding van Slachtoffers) slachtoffer is een acteur die speelt dat hij gewond is.
Door te oefenen leert u beter hoe u kunt omgaan met echte ongelukken.
Nep-slachtoffers en veel praktijklessen, zijn veel beter dan theorieles en e-learning.
Meer informatie over LOTUS
De les wordt gegeven door drie gekwalificeerde instructeurs. Onze instructeurs volgen ieder jaar vele uren training, in hun vrije tijd, om te zorgen dat ze altijd de nieuwste en juiste informatie geven tijdens de EHBO les.


Kinderen en Baby's


Sinds enkele jaren zit de module Kinder-EHBO in de basisopleiding bij EHBO Capelle.
Dat betekent dat u leert hulpverlenen bij letsels van volwassenen. Maar ook bij kinderen en baby's.
Sommige letsels komen vaker voor bij kinderen. Ook hebben kinderen en baby's 'normale' ziektes die er ernstig uit kunnen zien. Tijdens de opleiding leert u dit herkennen, en op de juiste manier behandelen.
Tijdens de lessen leert u ook reanimeren op een kinder-pop en een baby-pop. Dit gaat een beetje anders dan bij volwassenen. Het is heel belangrijk dat u deze vaardigheden ook leert.
En het mooiste is, deze extra aantekening op uw diploma kost u niks extra!


Ernstige bloedingen


De laatste jaren zijn er ernstige geweldsincidenten geweest. Dit was aanleiding om een extra module toe te voegen aan de EHBO lessen.
De module Stop de Bloeding, gaat in op ernstige, levensbedreigende bloedingen. U leert wat u moet doen bij hele heftige letsels, zoals een afgerukte arm, een schotwond of een slachtoffer dat is neergestoken.
Maar niet alleen geweld en terrorisme zorgen voor ernstige letsels. Veel van onze cursisten zijn blij met deze training omdat het ook goed van pas komt als u gaat bergbeklimmen of lange wandelingen maakt. Dan kan het erg lang duren voor er hulp komt.
Of wanneer u betrokken bent bij een ernstig verkeersongeluk.
En wanneer u een buurman heeft die denkt dat hij handig is met gereedschap!
Bij ons leert u werken met een tourniquet. En met hemostatisch gaas.


Evenementen


Bij evenementen zie je vaak EHBO. Dat is nodig, want bij evenementen zijn veel mensen bij elkaar. Bij een evenement zijn risico's die de huis-, tuin- en keuken-EHBO niet meemaakt.
Is het uw droom om hulp te verlenen bij evenementen? EHBO Capelle wordt regelmatig gevraagd om te helpen bij een evenement. In Capelle zijn het meestal kleine evenementen. Lekker dicht bij huis en meestal met een gezellig karakter.
Of liever een groot, landelijk evenement? Met tientallen EHBO'ers en een professionele inzet? Het begint met een EHBO diploma! Heeft u een EHBO diploma, dan kunt u bij ons meteen aan de slag. En u verdient er nog een leuke, belastingvrije, vergoeding mee ook.
Na het behalen van uw EHBO diploma kunt u doorgroeien naar 'Evenementenhulpverlener' en uiteindelijk zelfs naar een niveau gelijkwaardig aan die van een ambulanceverpleegkundige!
Klik hier om meer te leren over EHBO op evenementen, of om EHBO in te huren


Verbandleer


De meeste mensen weten niet wat er in een verbandkoffer zit! Weet u het wel?
Na deze cursus kunt u alle verbandjes in uw slaap opnoemen. En u weet waar het voor bedoeld is!


AED en reanimatie


Natuurlijk zit er een uitgebreide reanimatiecursus inbegrepen de EHBO opleiding!
Wanneer iemand een hartstilstand krijgt, is reanimatie het verschil tussen leven en dood. En ook bij andere letsels kan reanimatie nodig zijn.
U moet het wel echt kunnen. Daarom besteden we hier veel aandacht aan. U krijgt uitgebreide theorie en praktijkles.
Ook leert u werken met verschillende soorten AED's. U leert wat een AED is, en hoe die werkt.


Erkenning


EHBO Capelle is een ANBI geregistreerde organisatie. Dat betekent dat wij een officieel goed doel zijn, zonder winstoogmerk.
Volgt u bij ons een opleiding, dan weet u zeker dat u de beste kwaliteit krijgt. En er niet te veel voor betaalt.
Wij zijn Lid van de KNV (Koninklijke Nederlandse Vereniging) EHBO.
En aangesloten bij het Oranje Kruis. Deze EHBO opleiding wordt ook erkend door het Rode Kruis.
De inbegrepen reanimatietraining is erkend door de Hartstichting.
Al deze kenmerken verzekeren u ervan dat u landelijk erkend, gediplomeerd EHBO'er bent. Bent u betrokken als hulpverlener bij een ongeluk? Dan bent u automatisch verzekerd en kunt u aantonen dat u bevoegd en bekwaam bent in het verlenen van Eerste Hulp.
Pas op voor namaak! Er zijn ook 'goedkope' EHBO cursussen. Let altijd op dat de opleiding is erkend, zoals hier beschreven. Laat u niet afschepen met een 'certificaat van deelname', daarmee bent u geen bevoegd EHBO'er!


Is EHBO verplicht?


Een EHBO diploma is in Nederland niet verplicht.
Waar gewerkt wordt, moet u voldoen aan de ARBO wet. Daarin staat dat u risico's zo laag mogelijk moet houden. Onder andere door bedrijfshulpverleners in te zetten. Heeft u een (erkend) EHBO diploma, dan krijgt u vrijstelling op het EHBO-deel van de BHV cursus. U heeft immers al heel veel EHBO kennis. Meer dan een 'gewone' BHV'er.
Bij evenementen is EHBO verplicht, wanneer het risico dat vereist. U moet namelijk altijd een risicoinventarisatie doen als u iets organiseert. Zowel buiten als binnen. Voor een barbeque bijeenkomst in het park is meestal geen vergunning nodig. Maar een braderie, muziekfeest, sportwedstrijd, of Halloweenfeest heeft wel een vergunning nodig. Over het algemeen is EHBO verplicht wanneer een vergunning is vereist. De gemeente stelt in de vergunning ook eisen aan de EHBO. Bijvoorbeeld dat er minimaal 8 EHBO'ers zijn. Of dat er een brancard aanwezig is. Of dat er een arts aanwezig is.
Werkt u met sport en kinderen? Bent u gymleraar of sportcoach? Dan is een EHBO diploma waarschijnlijk wel verplicht voor het uitoefenen van uw beroep.
Studeert u in de gezondheidszorg (als arts, verpleegkundige of begeleider van gehandicapten of ouderen), dan is het mogelijk verplicht. Maar zeker aan te raden. Veel van onze EHBO cursisten leren EHBO als opstapje voor hun carriere en zetten zich in bij evenementen om praktijkervaring op te doen met diverse letsels.
Ben u in verwachting van een kindje? Bent u oppasoma? Dan is het (nog) niet verplicht om Kinder-EHBO te leren. We raden het wel aan, want kinderen krijgen vaak ongelukken terwijl ze de wereld ontdekken. En veel ouders behandelen die ongelukken verkeerd!
Ook voor brandweer en politie is EHBO niet verplicht. Maar veel hulpdiensten zijn wel lid bij onze vereniging, want ze krijgen er veel mee te maken.
Om een AED te bedienen is een reanimatiecursus verplicht. Heeft u een AED, of hangt er een AED in de buurt? Dan mag u die alleen gebruiken met een erkende reanimatiecursus. Deze EHBO opleiding is inclusief reanimatiecursus. Ook kunt u de losse cursus bij ons volgen.


HartslagNU


HartslagNU is een netwerk van mensen die bevoegd zijn om te mogen reanimeren.
Deze EHBO opleiding zorgt ervoor dat u bevoegd bent. Na afloop kunt u zich met uw diploma aanmelden bij HartslagNU. Dan wordt u opgeroepen wanneer er een reanimatie in uw buurt is.
Dit is niet verplicht, maar we hopen wel dat er zoveel mogelijk burgerhulpverleners aanmelden. Ook in Capelle zijn regelmatig mensen die snel gereanimeerd moeten worden.
https://hartslagnu.nl/


Diploma


Deze EHBO opleiding wordt afgesloten met een officieel examen, volgens de richtlijnen van het Oranje Kruis. U krijgt een officieel Oranje Kruis diploma.
Diplomanummers worden landelijk geregistreerd, daarmee kunnen hulpdiensten controleren of u echt Eerste Hulpverlener bent.
Het is twee jaar geldig. Binnen die tijd moet u herhalingslessen volgen.
Op het diploma krijgt u aantekeningen. De aantekening Kinder-EHBO krijgt u erbij als u deze opleiding doet.


Herhalingslessen


Om uw Oranje Kruis diploma geldig te houden, moet u aantonen dat u voldoende vaardig bent. We willen niet dat mensen met een EHBO diploma rondlopen, die het verleerd zijn, en verkeerde dingen doen!
U kunt bij EHBO Vereniging Capelle 4x per jaar aansluiten bij de herhalingslessen. Als u 6 herhalingslessen per jaar heeft gevolgd, blijft uw diploma geldig. U krijgt dan van ons een nieuw Oranje Kruis diploma, voordat de oude vervalt.
Lees hier meer over de herhalingslessen
Heeft u een verlopen diploma, dan moet u de hele opleiding opnieuw doen. U mag geen verlopen diploma herhalen.
U kunt wel een competentietoets aanvragen. Een instructeur beoordeelt dan of u de vaardigheden nog goed kent. Zo kunt u uw verlopen diploma weer opnieuw geldig maken. Daarna sluit u aan bij de jaarlijkse herhalingslessen.
Een competentietoets is altijd persoonlijk, en op aanvraag.


Wie mag EHBO leren?


Om EHBO cursus te doen, moet u minimaal 16 jaar zijn.
(Tussen de 12 en 16 mag u een jeugd-EHBO certificaat halen.)
Om aan te tonen dat u vaardig bent, moet u de handelingen uit kunnen voeren. U moet kunnen bukken, tillen, op uw knieen kunnen zitten, u moet goed kunnen zien en horen. U moet een redelijke lichamelijke en geestelijke conditie hebben.
Vooropleiding, kennis of ervaring is niet vereist.


Op locatie


Heeft u in uw bedrijf, school of vereniging een geschikte locatie? Kunnen we daar 12 avonden, of meerdere dagen lesgeven?
Zorgt u voor koffie en thee?
Heeft u een groot scherm voor presentaties? En tafels en stoelen?
Heeft u minimaal 6 deelnemers?
Dan kunnen we deze EHBO opleiding ook op uw locatie doen.
(We moeten wel veel materialen meenemen. Daarom is het belangrijk om dit vooraf goed door te spreken.)
(Let op, onze instructeurs zijn vrijwilligers, en zijn beperkt in hun tijd.)


Aanmelden


U kunt zich aanmelden via de gegevens op onze contactpagina.
We hebben uw naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en geboortedatum nodig.
Ook willen we weten of u zich beschikbaar stelt voor het opvangteam en het evenemententeam
Als u meer informatie wilt kunt u ook contact opnemen.